Redaktionen lyfte luren till Umeå Energi

CYBERVÄRLDEN. Det har nog inte gått någon förbi att i samband med den nya vägen från Täfteå ut till Kvarken Fisk fanns det möjlighet att anmäla sitt intresse för bredband via Umeå Energi och projektet ”bidragsområde Täfteåfjädern”
– De boende efter Rovågernsvägen som tecknat avtal har nu tillgång till bredband. Vårt projekt fortsätter och nu i tur är att få med de som anmält sitt intresse runt Laxögern under våren, berättar Emelie Broström, Projektadministratör Bredband, hos Umeå Energi till ledbag.se

Nulägesrapport
Från webbredaktionen lyfte vi luren till Emelie Broström för att försöka reda ut status för detta spännande projekt att via denna dragning kunna koppla upp sig mot internet, telefoni samt andra tjänster. Kanske inte nummer ett för alla i området men vårt samhälle går allt mera att söka och hitta igen olika saker via internet / använda tjänster och till det prisvärda erbjudandet så är det förhållandevis många som har anmält intresse.

Om vi backar bandet. Varför fick inte vårt område vara med så att vi redan nu kunde vara inkopplad?
– Förra året blev det bestämt att Rovågersvägen skulle byggas ut  och vi fick då möjlighet att passa på att lägga ned bredband i vägkanten i samband med vägarbetet. Det innebar dock att projekteringen av hela området behövde gå snabbare än vi först räknat med och vi fick fokusera på planeringen av den västra sidan av Täftefjärden.

– Nu har turen kommit till Laxögern, Ledskärsudden och därefter hela området mellan Skeppsvik och Ivarsboda, något vi verkligen ser fram emot!

Hur kommer vår dragning att ske tekniskt när tjälen gått ur marken?
– Vi kommer till största del att gräva i vägkant för att förlägga stamnätet för bredbandet. Vi gräver ned rör för fiberkabeln till ett djup av cirka 50 centimeter, och utöver rören gräver vi även ned fiberbrunnar där skarvningen mellan alla olika rör kommer att ske.

– Fiberbrunnarna förläggs i marknivå och kommer inte synas mer än en metallplatta i vägkanten när vi är klara. Utöver rören för fiberkabel så passar vi även på att förstärka elnätet, vi lägger ned jordkabel i samma schakt som bredbandet, bygger en ny nätstation och ett antal kabelskåp.

– När stamnätet är klart och all grävning inne på era tomter är färdigställd kommer vi blåsa in fiberkabeln i rören med hjälp av tryckluft. När all kabel är på plats kommer vi kunna påbörja installationerna in i husen, ni blir kontaktade av vår entreprenör i god tid så att ni får möjlighet att boka en tid som passar er.

– Vid installationen borras ett hål i fasaden där fiberkabeln dras in och fiberkonvertern monteras direkt på insidan av väggen. På fasaden kommer fiberkabeln att skyddas av ett metallrör. Montörerna kontrollerar utrustningen innan de går och direkt allt är på plats kan ni koppla upp er och börja surfa.

När kan vi förvänta oss första spadtaget och när är det realistiskt att vi kan vara inkopplade?
– Vi siktar på att påbörja grävningen under mitten av maj eller början av juni, lite beroende på hur snabbt det töar undan och tjälen släpper. När installationerna kan påbörjas är inte klart ännu, vi kommer höra av oss med en mer detaljerad tidsplan inom de närmsta veckorna.

Den som mot förmodan inte har anmält sig och skulle vilja hoppa på. Hur gör man då och hur ser prisbilden ut nu?
– Anmälan till årets anslutningar stängdes vid årsskiftet och upphandlingen av entreprenaden är slutförd. Det innebär att vi inte kan lägga till några fler adresser i årets utbyggnad. Det går däremot bra att anmäla sitt intresse för efteranslutning, det innebär att grävning och anslutning utförs när vi har tillräckligt många anmälda inom området.

– Anslutningspriset bestäms utifrån individuell offert och från 16 000kr. Månadskostnaden vid efteranslutning är densamma som ordinarie stadsnät, 100 Mbit/s för 349 kr/månad + internetaccess från vald tjänsteleverantör (ca 90 kr). Även vid efteranslutning gäller en månads uppsägningstid på tjänsterna, det går alltså välja att ha abonnemangen aktiva endast den tid huset används.

De som redan är inkopplade har de upplevt några problem med den befintliga anläggningen?
– 
Nej, allt har rullat på enligt plan.

Hur ser det ut med erbjudanden från Umeå Energi att kunna använda internet, telefoni? Anmäler man från varje enskild fastighet, eller?
– Man anmäler från varje enskild fastighet. För att komma igång med bredbandet behöver ni teckna ett avtal med Umeå Energi Bredband för nätdelen, och därefter även ett avtal med en tjänsteleverantör för internetaccessen.

– Ni kan redan nu kika in på vår portal, www.ume.net, för att se vilka tjänsteleverantörer som finns tillgängliga, vilka priser som gäller och vilka möjligheter som finns till bredbands-tv och ip-telefoni.

Tack för pratstunden!
– Tack själv!

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *